2024.03.28, Csütörtök
Országos gyakorlaton Nógrád megye önkéntesei
Heves Megyei Katasztrófavédelem

Országos gyakorlaton Nógrád megye önkéntesei

Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

2017.11.22. 18:17

A téli időszak veszélyeire való felkészülés jegyében tartottak országos gyakorlatot a katasztrófavédelem, a rendőrség, a közútkezelő és az erdészet szakemberei Mátraszentimre térségében november 18-án, az önkéntes tűzoltók és a mentőszervezetek képviselőinek bevonásával.

Hirdetés

Emlékezetes: idén áprilisban a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó hatására fák dőltek ki, gallyak törtek le, utak váltak járhatatlanná, illetve településeket zárt el a rendkívüli időjárás a külvilágtól a Mátrában. Mivel hasonló helyzet az idei télen is bárhol előfordulhat, az ilyenkor szükséges teendőket gyakorolták a felkészülésen résztvevő erők és szervezetek tagjai.

 A gyakorlat helyszínének megválasztásakor lényeges szempont volt az is, hogy az adott útszakaszon a veszélyt jelentő fákat a közútkezelő és az erdészet szakemberei már felmérték és kivágásra megjelölték. A cél az, hogy a veszélyesnek jelölt fák kivágásával megelőzzék az áprilisihoz hasonló helyzet kialakulását, tehát a téli időjárás közepette is megőrizzék az utak járhatóságát.

A felkészülési gyakorlatba bekapcsolódott öt megye – Heves, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Nógrád -, valamint a főváros önkéntes tűzoltói és területi mentőcsoportjai Pásztón és Gyöngyösön gyülekeztek szombaton reggel, majd két irányból közelítették meg a gyakorlat feltételezése szerint elzárt útszakaszt. Nógrád megyéből a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület, továbbá a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének tagjai vettek részt a gyakorlatonA közös felderítést követően szakmai irányítás mellett a mentőszervezetek tagjai megkezdték a kidöntött veszélyes fák és leszakadt ágak feldarabolását, ezzel együtt az úttestet is letakarították és ismét járhatóvá tették. A több mint százötven önkéntes beavatkozó motoros fűrésszel és kéziszerszámokkal hajtotta végre a rájuk bízott feladatokat.

 Az időjárás azonban csupán átmenetileg kedvezett a téli felkészülési gyakorlat résztvevőinek. A felhős és ködös időjárás olyannyira lerontotta a látási viszonyokat, hogy az eredetileg tervezett helikopteres személymentést nem lehetett végrehajtani, a Készenléti Rendőrség helikopterének vissza kellett térnie állomáshelyére.

A gyakorlat vezetői és résztvevői - értékteremtő célzattal - a kivágott fák helyett facsemetéket ültettek Mátraszentimrén.

Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a gyakorlatot értékelve megköszönte az önkénteseknek és az együttműködőknek a sikeres végrehajtás érdekében tett erőfeszítéseit. Kifejezetten hasznosnak ítélte a számos szervezettől érkezett több mint százötven résztvevő összehangolt munkáját, továbbá kiemelte a feladatok fegyelmezett végrehajtását is.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelemtéli felkészülési gyakorlat