2024.04.19, Péntek

Szabó Lőrincre emlékeznek Balassagyarmaton

mti

2017.10.02. 12:52

Szobrot avatnak, mellyel a város nemcsak a költő, hanem Borsos Miklós 1979-es mellszobra iránt is tiszteleg, amelyet éppen húsz éve loptak el a Palóc ligetből.

Hirdetés

Szabó Lőrinc költő, műfordító mellszobrát avatják fel kedden Balassagyarmaton halálának 60. évfordulóján

Petró György balassagyarmati szobrászművészt bízták meg az új mellszobor elkészítésével úgy, hogy az valamennyire idézze meg a Borsos-művet, mivel az eredeti, 1997 áprilisában eltűnt mellszobor öntőmintáját nem sikerült megtalálni. Az új szobrot a régi helyén állítják fel a Palóc ligetben.

Szabó Lőrinc (1900-1957) gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő műveiben később "tündérvárosként" emlékezett Balassagyarmatra és több versében is említi a várost mint boldog gyermekkora helyszínét.

Balassagyarmat élen jár a Szabó Lőrinc-kultusz ápolásában. Nevét viseli egy általános iskola, szobra áll a Jánossy-képtárban és az iskolában, emellett egykori lakóhelyén, a régi Templom, ma már Szabó Lőrinc utcában tábla őrzi emlékét és emléktáblát avattak a városban 2010-ben, Szabó Lőrinc születésének 110. évfordulóján is.

AktuálisBalassagyarmatBorsos MiklósSzabó LőrincPetró György szobrászművész