2024.03.29, Péntek
Nógrád tűzoltója 2017

Nógrád tűzoltója 2017

Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

2017.10.10. 13:53

Második alkalommal rendezte meg a szlovákiai Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület október hetedikén a „Nógrád Tűzoltója” című rendezvényt. Az erőpróbán hat Nógrád megyei tűzoltó – köztük négy hivatásos és két önkéntes – tette próbára rátermettségét.

Hirdetés

A Nógrád Tűzoltója nevet viselő versenyt tavaly rendezték meg először, s csakúgy mint akkor, idén is országhatáron átnyúló kezdeményezésként a történelmi Nógrád megye területén működő valamennyi hivatásos és önkéntes tűzoltóság meghívást kapott rá. A magyar színekben induló hat Nógrád megyei versenyző: Tóth Gábor tűzoltó alezredes, a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Bódi Péter tűzoltó zászlós, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója, Horváth Mihály tűzoltó főtörzsőrmester és Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester, a rétsági katasztrófavédelmi őrs hivatásos és egyben az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói, továbbá Varga Balázs, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület és Bunder Tamás, az Őrhalom és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület önkéntes tűzoltói.

A szomszédos Szlovákiában működő Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület által az elmúlt hétvégén megszervezett erőpróba helyszíne a középkorban épült, rendkívül impozáns látványt nyújtó Fülek vára volt. A résztvevő hivatásos és önkéntes tűzoltóknak a nemzetközi TFA (toughest firefighter alive) versenyek erő- és állóképességi elemeit a vár területén kialakított pályán kellett teljesíteni. A verseny akadálypályával indult, ahol a versenyzőnek oda kellett szaladni a versenypályán álló kismotorfecskendőhöz, majd a már megszerelt két-két „B” tömlőből összekapcsolt alapvezetékkel futnia kellett negyven métert, s ott a sugárcsöveket a kijelölt helyre tenni. A folytatásban feltekertek két tömlőt és a kijelölt helyre tették, majd egy húsz kilogrammos kannával átfutottak az alagúton. Az akadálypálya következő részében egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett harminc méterrel távolabbra cipelni, majd egy súlyos traktor gumiabroncsot nyolcszor átfordítani, aztán egy létrát hozzátámasztani a barokk stílusban épült vár falához, azon fölmászni a torony ablakába, ott bemászni, végül a lépcsőn leszaladni. Az akadálypálya a legerősebb tűzoltók versenyéről már jól ismert kalapácsdobozzal zárult, ahol egy hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést kellett mérni a doboz aljára és tetejére. Rövid pihenő után következett a második versenyszám, ahol tizenöt méter futás, majd két tömlővel további hatvan méter futás fel a várba várt a versenyzőkre, s miután letették a tömlőket további száz métert futottak a vár kerengőjére. Ott felhúztak egy-egy tömlőt kötéllel, majd a tömlőkkel befutottak a célba.

A megmérettetésen összesen harmincan álltak rajthoz három kategóriában: nők mezőnyében, valamint harminc év alatti és harminc év feletti férfiak csoportjában. A harminc év felettiek között két dobogós eredmény is született: Tóth Gábor tűzoltó alezredes a harmadik, Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester pedig az előkelő második helyezést érte el.

 

AktuálisNógrád Megyei KatasztrófavédelemNógrád tűzoltója 2017Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület