2024.04.19, Péntek

Elindult az Óbudai Egyetem salgótarjáni telephelyének fejlesztése

hirado.hu

2017.09.16. 09:53

A székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar műszer-és labormodernizálása, illetve a salgótarjáni székhelyen pedig új képzési és kutatóközpontot hoznak létre uniós támogatásból.

Hirdetés

Elindult az Óbudai Egyetem székesfehérvári és salgótarjáni telephelyének fejlesztése. Az előbbi esetében az Alba Regia Műszaki Kar műszer-és labormodernizálása valósul meg, a Nógrád megyei székhelyen pedig új képzési és kutatóközpontot hoznak létre. A fejlesztések bruttó 1,13 milliárd forintos európai uniós támogatással valósulnak meg.

A projekt egyik eleme az egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatási eszközfejlesztése, műszer- és labormodernizálása. Az Óbudai Egyetem célja a székesfehérvári telephely gyakorlati képzéssel, oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése annak érdekében, hogy a társadalom és gazdaság elvárásainak megfelelő, nemzetközileg is versenyképes szolgáltatásokat tudjon nyújtani – írja közleményében az intézmény.

A beruházás során kiemelt szerepet kap az intelligens tanulási környezet feltételeinek megteremtése, a modern informatikai eszközökkel és hálózatokkal való ellátottság növelése, a székesfehérvári két telephely és a kollégium maradéktalan WiFi lefedettségének biztosítása, valamint a könyvtári eszközpark fejlesztésével az online tananyagok elérhetőségének biztosítása.

A salgótarjáni beruházással új képzési központot és kutatóhelyet hoz létre az Óbudai Egyetem. Ezzel hozzájárul a régióban a felsőoktatási részvétel növeléséhez, hiszen egy felsőoktatási szempontból alulszolgáltatott, illetve gazdasági tekintetben is kevésbé fejlett térségben, a nógrádi megyeszékhelyen kívánja a képzési kínálatát bővíteni.

Salgótarjánban az Óbudai Egyetem új telephelyeként a térségi adottságok és igények figyelembevételével egy multifunkcionális, duális képzéseket is biztosító képző- és kutatóközpont kialakítását kezdik meg – összhangban a Fokozatváltás a felsőoktatásban c. stratégia, valamint a Modern Városok Program nevesített célkitűzésével.

Mindkét helyszínen a XXI. századi követelményeket kielégítő laboratóriumi/kutatói/hallgatói funkciókat egyesítő infrastruktúrát hoznak létre, melyek innovatív közösségi térként funkcionálnak majd.

A beruházások és fejlesztések várhatóan 2019 végén fejeződnek be. A két nagy felsőoktatási fejlesztést lefedő projekt elszámolható bruttó összköltsége közel 1,13 milliárd (1.129.968.583) forint.

 

Forrás: hirado.hu

GazdaságSalgótarjánfejlesztésfelsőoktatásberuházásÓbudai Egyetem