2024.04.24, Szerda

Balassagyarmat egyik tekintélyes épülete újul meg

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.09.29. 12:20

Az 1928-ban épült egykori magyar királyi csendőr- és rendőr laktanya felújítása a Nógrád Megyei Kormányhivatal beruházásában újul meg.

Hirdetés

 

A fejlesztés célja, hogy a Balassagyarmati Járási Hivatal jelenleg a város több pontján elhelyezkedő szervezeteinek legtöbbjét centralizálva, egy helyen érhessen el a lakosság. A felújítás 700 millió forintos hazai forrásból, a Miniszterelnökség támogatásából valósulhat meg.

A "Balassagyarmati volt határőrségi laktanya épületrekonstrukciója" elnevezésű projekt kivitelezési munkái már megkezdődtek, ennek apropóján tartottak sajtótájékoztatót Balassagyarmaton. Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja úgy fogalmazott: szép nap ez Balassagyarmat életében és szép példája a most elindult beruházás az együttműködésnek is. A kormánymegbízott emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évek során jelentősen átalakult a területi államigazgatás szervezetrendszere és a járási hivatalok kialakításakor a helyi önkormányzatok is számos feladatot adtak át a kormányhivataloknak. A változások következtében a megye városaiban a Nógrád Megyei Kormányhivatal több mint harminc feladat-ellátási helyet vett át, amelyek párhuzamos működtetése logisztikailag sem egyszerű, de az elaprózódott hivatali szerkezet gyakran nem is kellően hatékony. Csak Balassagyarmat belvárosában - a Városházán kívül - több egykori családi ház és egy társasház ad helyet járási osztályoknak, megyei főosztályok kirendeltségeinek.

 

- A város ingatlanjainak hasznosítása kérdésében elsőként 2015-ben találkoztam és tartottam konzultációt Balassagyarmaton Balla Mihály országgyűlési képviselővel és Csach Gábor alpolgármesterrel. Már ezen az egyeztetésen kiderült, hogy Balassagyarmat érdekei sok tekintetben egybe esnek a Kormányhivatal terveivel: a városban két nagy alapterületű, részben, vagy egészében használaton kívüli épületkomplexum is található, amelyek adottságaik révén képesek lennének az államigazgatási hivatalok fizikai integrációjára. Ilyen az egykori magyar királyi csendőr- és rendőr laktanya, valamint a Vármegyeháza. Előbbi mellett döntöttünk. 2016 tavaszán kerestem meg a Miniszterelnökséget, hogy a szükséges forrás rendelkezésre állhasson az épület rekonstrukciójára. A kedvező döntés rövid időn belül megszületett, tavaly július végén értesültünk arról, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úr 700 millió forintos támogatást biztosított az ingatlanfejlesztésre - ismertette a beruházás előzményeit dr. Szabó Sándor.

A kormánymegbízott szólt a beruházás részleteiről is. Ismertetése szerint mivel az épület helyi védelem alatt áll, ezt szem előtt tartva a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés kialakítása olyan módon fog megvalósulni, hogy az épület arculati elemei megmaradjanak. Tetőjavítás történik, de hőszigeteléssel és teljesen új elektromos hálózattal is ellátják az épületet. Korszerű LED-es világítótesteket építenek be, új fűtési rendszer készül modern, thermosztatikus szabályzással ellátott hőleadókkal és kondenzációs kazánokkal. Ezek mellett megújul a víz-, melegvíz- és csatornahálózat is. Az épület teljesen akadálymentes lesz, a belső közlekedést egy felvonó is segíteni fogja. Új lesz az informatikai hálózat is, de új biztonságtechnikai rendszereket is kiépítenek. Egy ilyen jelentős beruházás ma már elképzelhetetlen a megújuló energiák felhasználása nélkül, ezért itt is napelemes rendszer fogja csökkenteni a szolgáltatótól vásárolt villamos energia mennyiségét - tette hozzá dr. Szabó Sándor.

A kormánymegbízott kiemelte: a rekonstrukció eredményeképpen lehetővé válik a jelenleg szétaprózott járási hivatali szervezetek centralizált elhelyezése, így ebben az épületben kap helyet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatalának legtöbb osztálya, három kivétellel. (Az európai uniós forrásból kialakított Kormányablak Osztály továbbra is a Városháza épületében fogadja ügyfeleit. Jelenlegi helyén - az Európai Uniós támogatással felújított, energia-hatékonnyá tett Mártírok útja 78. szám alatti épületben - marad az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály, valamint a Növény-és Talajvédelmi Osztály.) Ez nem csak az ügyfelek, de az ügyintézők számára is könnyebbséget jelent fog jelenteni, hiszen házon belül megtalálják majd legtöbb kollégájukat - tette hozzá dr. Szabó Sándor.

 

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta: a felújítás eredményeképpen megvalósuló centralizálás a lakosságot szolgálja. Az országgyűlési képviselő aláhúzta:

- Ez a beruházás a város életében egy fontos mérföldkő. Egy részről jó céllal hasznosul a város egy jellegzetes épülete. Másrészt a fejlesztés mutatja azt is: Balassagyarmat fontos közigazgatási központja ennek a térségnek. Jó példa ez a beruházás arra is, hogy ha az államigazgatás és a helyi önkormányzatok meg tudják találni a közös hangot, akkor komoly fejlesztéseket tudnak megvalósítani. Olyan fejlesztéseket, mely úgy mindkét fél, mint az állampolgárok érdekét is szolgálja.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: egy hatalmas, 3486 négyzetméter alapterületű ingatlanról van szó. Mint megfogalmazta: hol épülhetne máshol kormányhivatali központ, mint az ún. tisztviselői negyed közvetlen közelében. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a beruházás eredményeképpen óriási parkoló-befogadó képesség áll majd rendelkezésre, így a belváros ezen szempontú tehermentesülése sem utolsó szempont, amikor a fejlesztésre gondolunk. Csach Gábor emlékeztetett rá: Balla Mihály országgyűlési képviselővel 10 éve hajtják az üres ingatlanok hasznosításnak kérdéskörét elsősorban a megyei intézményrendszer oldaláról. „Ennek okán is köszönjük kormánymegbízott úrnak, hogy partner volt ebben a kérdésben” – fogalmazta meg az alpolgármester.

A beruházáshoz bár nem közvetlenül, de mégis kapcsolódó tervekről szólva Csach Gábor kifejtette: az épület részét képező tornaterem leválasztásra kerül - a város forrást fog szánni ennek az ingatlanrésznek lehatárolására és hasznosítására. Ezen felül az épület belváros felőli könnyebb megközelítését járdaépítéssel- és felújítással segíti Balassagyarmat városa.

A munkaterület átadására 2017. szeptember 11-én került sor, a munkák elvégzésére 7 hónap áll rendelkezésre.

AktuálisBalassagyarmatNógrád Megyei Kormányhivatal