2024.03.28, Csütörtök

Alacsony az érdeklődés a nógrádi ingatlanok iránt

mfor.hu

2017.09.07. 07:37

Szinte kizárólag a hazai vásárlók határozzák meg a magyar lakáspiacot, az Otthon Centrum elemzése szerint a külföldi befektetők jelenléte marginális.

Hirdetés

Az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (45,5%) társasházi lakást kerestek 2017 első nyolc hónapjában, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (44,9%). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 9,1 százalék keresett. Az év elején végzett felméréshez képest (2016-os év és 2017. január) a családi házak iránti érdeklődés nőtt meg 6 százalékkal a sor-ikerházak, valamint tanyák rovására.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek az év elejéi felmérés eredményeivel.

 

A két-háromszobás fővárosi ingatlanok mennek leginkább

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek 30-30 százalékban, ezt követte a négyszobás (17%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,5 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 9 százaléka érdeklődött. Év elejéhez képest négy-öt százalékkal tovább fokozódott a két és három szobás ingatlanok iránti kereslet.

 

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (23%). Jelentős érdeklődés (5%-) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is. Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt. A fővárosban egy százalékkal nőtt, míg Pest megyében két százalékkal csökkent a keresési arány, míg a többi megyében az érdeklődés továbbra is töredéke a Közép-Magyarország régióban tapasztaltnak. 

A kis értékű ingatlanok (1 millió Ft alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. 1-5 millió Ft között volt a keresések 3,7 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Komárom-Esztergom megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya ebben az árkategóriában. 5 és 10 millió között is Pest megye volt a sláger, majdnem minden ötödik érdeklődés ide irányult, de az érdeklődők 15 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei ingatlanok iránt érdeklődött ebben az árkategóriában. Tavaszi közleményünkhöz képest említést érdemlő, hogy 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 8 százalékkal csökkent az érdeklődés.

10 és 15 millió Ft között (az összes keresés 18,5 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja. Az ebben a kategóriában történt keresések közel 30,5 százaléka irányult a fővárosra, ami azonban 10 százalékkal kevesebb, mint év elején. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Heves és Zala megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (44% és 25%) az ilyen értéktartományban lakóingatlan iránt érdeklődők körében. 100 millió feletti ingatlan iránt szinte minden megyében volt kis számban érdeklődés, ebben a kategóriában nem meglepő módon 84 százalék felett fővárosi ingatlan iránt érdeklődtek.

 

Az idei évben az Otthon Centrumnál megjelenő ingatlan-keresések bő harmada (tavaly a keresések fele) 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 41,6 százalék pedig 15 és 30 millió Ft között. 30-50 millió között volt a keresések 14,5 százaléka, míg 50 millió Ft felett csupán 6,5 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.  A 15 millió forint alatti ingatlanokra irányuló keresések aránya 10 százalékkal csökkent, az ennél magasabb árkategóriájú ingatlanok iránt pedig nőtt; például a 15-30 millió forint értékhatár közé eső lakások esetében 5-6 százalékkal. 50 millió Ft felett csupán 6 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

 

Nincsenek külföldiek

Az ingatlanvásárlók 98,5 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 14%-a), a tavalyi aktív olasz és németekkel szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

Az OC-hoz betért ügyfelek átlagos életkora 43,6 év volt. Amíg a budapesti lakosok 44,4 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 42,5 év volt az átlag életkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év. A lakást bérlők átlagos életkoruk pedig 45,6 év. Amíg a budapestiek 47, addig a régión kívüliek átlag életkora 45 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 44,5 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.  

AktuálisingatlanNógrád megyelakáspiac