2024.03.29, Péntek

Katasztrófavédelmi táborban jártak a salgótarjáni gyerekek

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.07.13. 15:39

Közel 40 gyermek részvételével, fantasztikus programokkal zajlott az elmúlt héten.

Hirdetés

Az évtized táborának nevezték az idén ötödik alkalommal megrendezésre került Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Gyermektábort, melyen

Salgótarján északi részén, a Tó-Strandon található Tarjáni Gyermektáborba költöztek be a gyerekek hétfőn reggel, ahol Pál Erika, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, egyben a tábor főszervezője köszöntötte a gyerekekre felügyelő kollégákkal közösen a kis tűzoltókat. Egymás megismerését követően átbeszélték a tábor legfontosabb szabályait és szó esett a hét ütemtervéről is. Már az első nap délutánját a salgótarjáni hivatásos tűzoltókkal töltötték és megismerték a készenléti gépjárműveket, az azokon elhelyezett eszközöket, valamint a védőfelszerelést. Egy kis ideig minden táborlakó tűzoltónak érezhette magát miután felült a járműre és felvette a védősisakot. Természetesen Brúnó százados, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság kedvence, sem maradhatott ki, nagy örömére mindenki megszeretgette őt. A délután folyamán a salgótarjáni Tarján Glass Kft. üzemében tehettek látogatást, ahol megismerkedhettek a kézi gyártású üvegkelyhek előállításának folyamatával, majd a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. kotyházapusztai, 21. századi technológiával felszerelt hulladékkezelő telepén vezették őket körbe. Itt megtudhatták mi lesz azokkal a hulladékoknak vélt anyagokkal, amiket nap mint nap a szemetesbe tesznek otthon. Mint kiderült, semmi sem vész kárba, mindent újra lehet hasznosítani, ezt a gyerekek is megtapasztalhatták, ugyanis egy-egy ajándékcsomagot kaptak a telepvezetőtől, amiben minden tárgy újrahasznosított volt.

 

A keddi napjuk korán indult, a reggeli után felkerekedtek és Nagyoroszi felé vették az útjukat, hiszen a településen található Magyarország egyetlen lakókocsi- és lakóautó gyára. A gyerekek megismerkedhettek az üzem működésével és egy-egy járműben belülről is szétnézhettek. Az útjuk tovább folytatódott, egészen Budapestig. A Duna parti séta és egy jégkrém után a Parlamentben tölthettek el pár órát. A Felsőházi ülésterem és -társalgó, Díszlépcsőház mellett a Parlament Kupolacsarnokába is bemehettek, ahol a koronázási jelvényeket közelebbről is megnézhették.

A Duna partján megtett séta egy kis bemelegítő volt a szerdai kiránduláshoz. Két tapasztalt túravezetővel nekiindultak Salgóbányába, ahol Salgó várába a bátrabbak fel is mehettek. Séta közben is tanulhattak a táborozók, különböző túrajelzésekkel és azon jelentésével ismerkedtek meg. A Geocsodák Házában egy virtuális sétát tehettek az Északi-középhegységben, a kilátóból pedig a közeli hegyvidéket csodálhatták meg. A mintegy tíz kilométeres túra nem szegte kedvüket, a meleg időben egy kis csata kerekedett, vízibombákkal hűsítették egymást.

 

A csütörtöki nap „vizes nap” lett a táborozók hetében. Délelőtt Pető Tibor, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) főtitkára tett látogatást a táborozó gyermekeknél, akitől hasznos ismeretekre tehettek szert játékos formában. Egy mobil állomás és egy rövidfilm segítségével tájékoztatást kaptak Magyarország négy legnagyobb taván, a Balatonon, valamint a Fertő-, a Velencei- és a Tisza-tavakon működő viharjelző rendszerekről és a dunai hajózáshoz kapcsolódó projektjükről, majd tudásukat játékos tesztekkel mélyítették tovább. A hajózás utáni élénk érdeklődést leginkább a hajó szimulátor keltette fel, amellyel szinte valósághűen tapasztalhatták meg a hajóvezetés élményét. Míg a délután folyamán megtekintették a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vízből mentési gyakorlatát, melynek végeztével a bátrabbak mentőmellényt felvéve csónakázhattak a tavon, valamint a tóparton locsolkodhattak. A tábor területén található kemence felkeltette a nagyobbak érdeklődését, ezért a csütörtöki vacsorájukat saját maguknak készítették el, kenyérlángos formájában, a sütést természetesen a felügyelők végezték el. A hetet az este folyamán pedig egy táborzáró diszkóval zárhatták le. A tábor utolsó napján a környezetükben fellelhető veszélyes anyagokkal kapcsolatos tudást sajátíthatták el játékos vetélkedő során. Megtudhatták mikre kell ügyelniük, a veszélyjelek mit jelentenek. Az ebédet és a búcsúzkodást követően délután egy órakor bezárta kapuit a tábor, az elköszönést követően egyhangúlag megegyeztek abban, hogy egy év múlva ugyan úgy, ugyan itt újból találkoznak.

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságSalgótarjáni Katasztrófavédelmi Gyermektábor