2024.03.29, Péntek
Közel 15 millió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei
tudasbazis.sulinet.hu

Közel 15 millió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.06.12. 10:34

Az egyesületek összesen 14.674.290 forint értékben nyertek el támogatást, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak.

Hirdetés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek idén huszonkét olyan önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, akik együttműködési megállapodásban állnak a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. 

 

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint a tűzoltó egyesületekhez kerül: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma folyamatosan emelkedik: amíg 2016-ban harminckilenc, addig 2017-ben már negyvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével országos szinten, a tervek szerint év végére további négy egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is – Nógrádban egy új belépővel - , az idén majdnem mindegyik be is nyújtotta támogatási pályázatát a rendelkezésre pályázati forrásra. Ez Nógrád megyei viszonylatban is megmutatkozott, míg tavaly huszonegy, addig idén már huszonkét egyesület pályázott.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő ötszázötvenhárom – ebből huszonkét, az igazgatósággal együttműködésben álló - egyesület működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésre, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

 

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így Nógrád megyében idén működési költségre csaknem hárommillió, eszközbeszerzésre több mint egymillió, szertárépítésre és -felújításra pedig majd hétszázötvenezer forint támogatást kapnak az egyesületek – ez utóbbit csak a Szalmatercs Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete igényelt. Kisgép- és szivattyúkezelői vizsgára negyvenöt, illetve pályaalkalmassági vizsgára tizenkét főnek lesz lehetősége százhetvenezer forint értékben, EDR rádiót három egyesület nyert el közel egymillió forint értékben. A pályázók megyénkben közel kilencmillió forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, felszereléseket, ez részleteit tekintve védőeszközre 3.125.623, tűzoltótechnikai eszközre 2.973.239, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésre 827.664, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre 1.932.530 forintot jelent.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságNógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületeitűzoltóeszközök