Közel 15 millió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei
tudasbazis.sulinet.hu

Közel 15 millió forint értékben nyertek el támogatást Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.06.12. 10:34

Az egyesületek összesen 14.674.290 forint értékben nyertek el támogatást, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak.

Hirdetés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek idén huszonkét olyan önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, akik együttműködési megállapodásban állnak a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. 

 

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint a tűzoltó egyesületekhez kerül: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma folyamatosan emelkedik: amíg 2016-ban harminckilenc, addig 2017-ben már negyvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével országos szinten, a tervek szerint év végére további négy egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is – Nógrádban egy új belépővel - , az idén majdnem mindegyik be is nyújtotta támogatási pályázatát a rendelkezésre pályázati forrásra. Ez Nógrád megyei viszonylatban is megmutatkozott, míg tavaly huszonegy, addig idén már huszonkét egyesület pályázott.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő ötszázötvenhárom – ebből huszonkét, az igazgatósággal együttműködésben álló - egyesület működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésre, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

 

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így Nógrád megyében idén működési költségre csaknem hárommillió, eszközbeszerzésre több mint egymillió, szertárépítésre és -felújításra pedig majd hétszázötvenezer forint támogatást kapnak az egyesületek – ez utóbbit csak a Szalmatercs Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete igényelt. Kisgép- és szivattyúkezelői vizsgára negyvenöt, illetve pályaalkalmassági vizsgára tizenkét főnek lesz lehetősége százhetvenezer forint értékben, EDR rádiót három egyesület nyert el közel egymillió forint értékben. A pályázók megyénkben közel kilencmillió forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, felszereléseket, ez részleteit tekintve védőeszközre 3.125.623, tűzoltótechnikai eszközre 2.973.239, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésre 827.664, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre 1.932.530 forintot jelent.

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságNógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületeitűzoltóeszközök

Hirdetés