2024.04.19, Péntek

Védekezzünk a gépjármű-feltörések ellen

salgotarjan.hu

2017.03.24. 09:50

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya tájékoztatót állított össze a gépjármű-feltörések elleni védekezésről.

Hirdetés

Előfordul, hogy gépkocsink ülésén, utasterében szem előtt hagyjuk értékeinket. Az ilyen figyelmetlenséggel, könnyelműséggel hozzásegítjük a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz, hiszen az értékek megszerzése érdekében gépjárművünket feltörhetik. A rendőrség azt tapasztalja, hogy ha csak rövid időre szállnak ki az autóból, kevésbé körültekintőek, és ilyen alkalmakkor megnövekszik a gépkocsifeltörések és az alkalmi lopások száma.

 

Nem lehet behatárolni, milyen típusú gépkocsikra specializálódnak a tolvajok. Ahol alkalom és lehetőség kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt, kárt és bosszúságot okozva a tulajdonosnak. A forgalomban lévő gépjárművek száma egyre növekszik, szinte bármelyik válhat az ilyen jellegű bűncselekmények célpontjává. Sajnálatos módon, sokszor a sértettek magatartása is hozzájárul a “sikeres” gépkocsi feltöréshez. Nagyot téved az a tulajdonos, aki úgy gondolja, ha az első ülés mögé teszi, vagy letakarja értékeit, ezáltal azok már biztonságban vannak, mert a tolvajok először pontosan ezeket a helyeket nézik meg.

 

Az elkövetők kedvelt helyszínei közé tartoznak a bevásárló-központok, áruházak, piacok parkolói. Bevált módszerük, hogy amikor a tulajdonos a vásárolt árut rakja a csomagtartóba, egyikük eltereli a figyelmét, míg a másik a kocsira vagy ülésre tett, táskát, kabátot, egyéb értékeiket lopja el. Az utóbbi időben a “klasszikus” gépkocsi feltörési módszer – az ablak vagy ablakok betörése – mellett kifinomultabb technikát is alkalmaznak a tolvajok. Amikor a tulajdonos be akarja zárni a járművet, blokkolják a távirányító jelét. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, hogy a kilincs nyitásával ellenőrizzük, valóban bezártuk-e az autó ajtaját. Mivel a blokkolók viszonylag kis hatósugarúak, célszerű gondosan körül nézni, ha bármilyen gyanús körülményi észlelünk, keressünk másik parkolóhelyet.

 

A modern autók immobiliserrel (indításgátlóval) felszereltek, sok tulajdonos kizárólag erre hagyatkozik, de ezt rosszul teszik. Akinek lehetősége van rá, szereltessen gépjárművébe riasztót. Minél több biztonságtechnikai eszköz védi a járművet, a tolvajnak annál több időt kell eltöltenie az autónál, így nagyobb a lebukás veszélye.

 

Sokan tartják megfelelő óvintézkedésnek, ha térfigyelő kamerák hatósugarában parkolnak. Azonban ez sem jelent teljes biztonságot, mert a kamerák látótere korlátozott, az elkövetők pedig
álcázhatják magukat, így nem lehet mindig beazonosítani őket.

 

Hogyan lehet tehát védekezni a tolvajok ellen?
– Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
– Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl
jelentős anyagi kárt is jelent.
– Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban!
– Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudta bepakolni, ne hagyja járművét őrizetlenül!
– Mindig zárja be a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre száll ki!

 

Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljon semmihez és értesítse a rendőrséget a 107, 112 telefonszámon!

AktuálisautófeltörésNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya