2024.04.20, Szombat
Ellenőrző gyakorlatot tartottak Bátonyterenyén

Ellenőrző gyakorlatot tartottak Bátonyterenyén

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.03.29. 11:48

Megyei ellenőrző gyakorlatra került sor hétfőn Bátonyterenyén, az Ipari Parkban található bútorgyártó üzemben. A gyakorlaton a bátonyterenyei, salgótarjáni és szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi szolgálat feladat végrehajtását értékelték.

Hirdetés

A gyakorlat feltételezése szerint az egyik üzemcsarnok bútorlapszabász gépe elektromos hiba miatt kigyulladt, s a tűz gyorsan terjedt a környezetében található alapanyagokon, félkész árun és hulladékanyagon. A lángok érintettek emellett egy elektromos és egy gázüzemű targoncát is. A dolgozók elvégezték az üzemcsarnok áramtalanítását, de a tüzet az előre szerelt fali tűzcsapszerelvényekkel nem tudták megfékezni. Megkezdték a dolgozók kiürítését, azonban a létszámellenőrzés során két személyt nem találtak. A tűzesetet és a helyzetet bejelentették a 112-es segélyhívó telefonszámon, amelynek alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyelete úgynevezett kettes kiemelt riasztási fokozatot rendelt el, ennek megfelelően a helyszínre riasztotta a bátonyterenyei, a salgótarjáni, a szécsényi és a Heves megyei pétervásárai hivatásos tűzoltók egy-egy egységét, a salgótarjáni magasból mentő gépjárművet és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot.

Elsőként a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs raja érkezett ki, akik elvégezték a helyszín gyors felderítését, majd megkezdték a két eltűnt felkutatását egy védő vízsugár fedezete mellett, s ezzel párhuzamosan emelték a riasztási fokozatot hármas kiemeltre, ami azt jelenti, hogy további tűzoltóerőt riasztottak Gyöngyösről.

A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiérkezését követően átvette a tűzoltás vezetését, a további tűzoltóerők kiérkezését követően mentési csoportot alakítva rövid idő alatt kimentették a sérülteket, majd négy vízsugárral és egy a magasból mentő gépjárműről szerelt úgynevezett létrasugárral mintegy másfél óra alatt eloltották a lángokat. A tűzoltásvezető intézkedett emellett a tetőhéjazat megbontásáról is a tetőszerkezet átvizsgálásának érdekében, mert a feltételezés szerint beizzott a tetőszigetelés is, az utómunkálatok során pedig a porelszívó rendszert is ellenőrizték.

 

A gyakorlatot, amelyen a gyöngyösi tűzoltók csak feltételezés szintjén vettek részt, a pétervásárai őrs tűzoltóit pedig a gyakorlat helyszínére való kiérkezést megelőző percekben elriasztották egy valós káresethez, ezért nem tudtak azon részt venni, Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő értékelte zárásként, majd Antal István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes megfeleltre minősítette.

AktuálisBátonyterenyeNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságkatasztrófavédelmi gyakorlattűzoltó gyakorlat