2024.04.20, Szombat

Nógrád megyei programok a Magyar Kultúra Napján

mti

2017.01.18. 14:21

Faludy György költőről és a magyarok himnuszairól is megemlékeznek a Nógrád megyei kultúra napi rendezvényeken, amelyek sorában versmondó-versenyt és fotókiállítást is szerveznek.

Hirdetés

Faludy-emlékműsort szerveznek a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön. A Faludy György életéről és költészetéről szóló versszínházi monodrámát Turek Miklós adja elő.

 

Rétságon a városi művelődési központban a Balassagyarmati Kamaraegyüttes újévi koncertjét rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából. Közreműködik Kanyó András fuvolán, Baranyi Klára hegedűn, Réti Emőke gordonkán és Perneczky Zsolt zongorán, orgonán és csembalón. 

 

A 26. Nemzetközi Versmondó- és Népdaléneklő Versenyt rendezik meg szombaton Szécsényben a művelődési központban. A megyei szintű eseményen mintegy 150 tanuló vesz részt, Nógrád megyei diákok mellett három iskolából 14 tanuló érkezik Fülekről, Székelyudvarhelyről pedig hatan indulnak a versenyen, ők a Református Diákotthon tanulói. A rendezvényen Stayer László, Szécsény polgármestere mond köszöntőt, az ünnepi műsorban a Felszállott a páva című vetélkedő középdöntőjéig jutott Iglice Táncegyüttes szerepel.

 

Pásztón a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban 23-án, hétfőn tartják a kultúra napi programot. Kora délutántól alkotó- és játszóházat szerveznek gyerekeknek. A Zenedélután keretében Köböl Gábor tárogatódallamokat, Szőke Tímea és Szepesi Richárd megzenésített verseket és népdalokat ad elő. A magyarok himnuszai címmel Bottyán Zoltán tart előadást a rendezvényen.

 

A magyar kultúra napja alkalmából három kiállítást nyitnak meg pénteken Salgótarjánban a József Attila Művelődési Központban. Az üvegcsarnokban a StArt 20:10 Alkotói Közösség mutatkozik be, az Előtér Galéria ad helyet Kovács Bodor Sándor fotókiállításának, a klubteremben pedig a Ceredi Művészeti Alkotótábor "Az élet pillanatai" című kiállítása kezdődik. Beszélgetés formájában mindhárom kiállítás egy helyszínen, egy időpontban nyílik délután az üvegcsarnokban. A beszélgetést Dukay Nagy Ádám író vezeti, közreműködik Máté Krisztián színművész.

AktuálisNógrád megyemagyar kultúra napja