2024.03.29, Péntek

Energetikai szakreferens igénybe vétele

Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mekh.hu

2017.01.23. 10:19

A rendelet hatálya azokra a gazdálkodó szervezetekre terjed ki, amelyeknek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energia felhasználási átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, a 100 000 m3 földgázt, vagy a 3 400 GJ hőmennyiséget.

Hirdetés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal levélben fordult az MKIK-hoz, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról 2016. december 21-től úgy módosult, hogy bizonyos gazdálkodó szervezetek energetikai szakreferens igénybe vételére kötelesek.

 

Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek energetikai szakreferens igénybe vételére kötelezettek, az igénybevételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. Bővebb információ a Hivatal honlapján érhető el: http://www.mekh.hu/a-mekh-nel-kell-bejelenteni-az-energetikai-szakreferenseket

 

Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, továbbá javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

Az energetikai szakreferensek feladata többek között a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energia-beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása.
Az energetikai szakreferensek éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyet minden év május 31-ig a cégek honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. Természetes személy esetén kitétel, hogy rendelkezzen a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet részéről olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek.

AktuálisNógrád megyeNógrád Megyei Kereskedelmi és IparkamaraEnergetikai szakreferensenergia felhasználás