2024.03.28, Csütörtök
Legyen biztonságban az ünnepek alatt is

Legyen biztonságban az ünnepek alatt is

police.hu

2016.11.30. 12:43

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai az ünnepekre.

Hirdetés

Az év végi ünnepi időszak közeledtével jelentősen megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom a közutakon és a bevásárlóközpontok környékén. Ilyenkor a gépjárművezetők fáradékonyabbak és türelmetlenebbek lehetnek, ami fokozza a balesetek veszélyét. Az üzletközpontok nagyobb forgalma, a tömeg és a bevásárlás okozta fáradtság miatt figyelmetlenebbek lehetünk, ami kedvez a tolvajoknak.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság helyi szervei, közterület-felügyelettel, a polgárőr szervezetekkel, illetve a társ-rendvédelmi szervekkel együttműködve - az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében - kiemelt figyelmet fordít a megnövekedett forgalommal érintett közterületek, rendezvények, vásárok és üzletközpontok környékére.

 

Bűnmegelőzési tanácsok a karácsonyi bevásárlás időszakára

Akik nem kellően óvatosak, a zsúfolt üzletekben, piacokon és tömegközlekedési eszközökön könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak.

Karácsony közeledtével az emberek több időt töltenek utazással, ajándék-vásárlással, mint az év többi napjaiban. Az ünnepi hangulatban sem feledkezhetünk meg azonban a legalapvetőbb biztonsági szabályok betartásáról.

Az áldozattá válás egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel túlnyomó részben megelőzhető.

 

Alkalmi lopások

•           Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik!

•           Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy a kosárban!

•           Értéktárgyait, iratait ne tegye kosara, táskája tetejére, annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan, testközelben tartson!

•           Személyes iratai közül csak feltétlenül szükségeseket tartsa magánál!

•           Csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire feltétlenül szüksége van! A pénzét lehetőség szerint ne egy helyen tartsa, azt a táskája vagy ruházata különböző zsebeibe helyezze el, mert így egy esetleges zseblopás során nem veszti el minden értékét. Fizetéskor használjon bankkártyát, természetesen a kellő körültekintéssel! 

 

Gépkocsiból történő lopások, gépjármű feltörések

•           Mindig zárja be a jármű ajtajait, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre száll ki az autóból!

•           Ha értékes árut helyezett el az autójában, ne hagyja őrizetlenül a járművet! A gépkocsi nem biztonságos tároló hely.

•           Figyelem! Az üres táskát se hagyja a kocsiban, hiszen a tolvaj majd csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.

•           Ha elkerülhetetlen, hogy az autóban csomagokat hagyjon, azokat úgy helyezze el, hogy ne legyenek látható helyen, ezzel csökkenti az esélyét annak, hogy feltörjék a kocsiját!

 

Trükkös lopások

Vigyázzanak, mert akadnak olyan személyek, akik kihasználják az emberek jóindulatát. Az ünnepek idején gyakran adománygyűjtők jelennek meg az utcákon és lakókörnyezetünkben, akik valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára.

Egyesek ezzel az ürüggyel kísérelnek meg lakásunkba bejutni, ahol figyelmünket elterelve szerzik meg értékeinket. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

•          Soha ne adjon az adománygyűjtőknek készpénzt!

•          Soha ne engedjen be idegent a lakásába, bármilyen indokra hivatkozik is!

•          Ajtónyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki az, aki bekopogott, illetve becsengetett Önhöz!

•          Otthonában kizárólag akkor tartson nagyobb pénzösszeget, ékszert, stb., ha ezek tárolására szolgáló biztonsági berendezéssel (pénzkazetta, széf, stb.) rendelkezik. Vagyontárgyait tegye biztonságos, mások által nem ismert, illetve megfelelő védelmi rendszerrel felszerelt helyre!

 

Bűncselekmény esetén azonnal tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számokon!

AktuáliskarácsonybűnmegelőzésNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság